De nebbiolo is de druivensoort waar de beroemde Italiaanse Barolo van wordt gemaakt. Deze druiven gedijen vooral goed in wijngaarden waar de wijnstokken stevig kunnen wortelen op de nevelige berghellingen en heuvels waar fossiele afzettingen in de bodem aanwezig zijn. De nebbiolo is de meest bekende en tevens de meest oude blauwe druivensoort uit Piemonte. In de achttiende eeuw werd van deze druivensoort immers al Barolo van gemaakt die gedronken werd in het Piemontese vorstenhuis (toen overigens nog zoet en mousserend rood).

text

text

text

text

Miliasso Barolo DOCG

1

Rizieri Barolo DOCG

2

Terre da Vino Barolo DOCG

3

In de negentiende eeuw veranderde Camille Benso, graaf van Cavour en rechterhand van de toenmalige koning de Barolo van stijl naar het voorbeeld van Franse rode wijnen, zoals de Bordeaux. Zo ontstond er een krachtige wijn zonder mousse of restsuikers. Vanaf dat moment was er sprake van een zorgvuldige vinificatie en houtlagering en was de Barolo geboren zoals die tegenwoordig ook wordt geproduceerd.

Ook werd ontdekt dat de druiven enkel volledig gerijpt een volle smaak en zachte tannines geven en dat de rijping in Franse eikenhouten vaten de Barolo anders maakten dan de wijnen die volgens de traditionele wijnproductie in Italië gemaakt waren.

1. Miliasso Barolo DOCG

Bekijk prijs

€ 25,99

Dat Italië een land is waar erg bijzondere wijnen worden geproduceerd, dan is geen geheim meer, maar desondanks is er één bepaalde wijn die toch de kroon spant: de Barolo. Deze wijn die gemaakt is van de nebbiolo druif en die bovendien drie jaar heeft kunnen rijpen (waarvan twee jaar op eikenhout) is namelijk een prachtige, zachte robijnrode wijn, maar toch voldoende krachtig.

De geur van deze voortreffelijke wijn doet denken aan die van rode vruchtenjam, tabak en mediterrane kruiden. De smaak is intens, aangenaam en erg complex en zal niet alleen krachtig maar ook zijdezacht en prima in balans smaak. De afdronk kenmerkt zich door de aanhoudende sensatie van de rijpe fruitsmaken en de warme kruiden. Deze wijn, met een alcoholgehalte van 14 procent, is perfect gerijpt, goed op dronk en dient bij voorkeur geschonken te worden bij een temperatuur tussen van 18 tot 20 graden Celsius. De wijn gaat prima samen met ondermeer entrecote, rosbief, stoofvlees, risotto met truffel of wat oude kaas.

2. Rizieri Barolo DOCG

Bekijk prijs

€ 32,99

Deze Barolo uit Piemonte heef een fraaie glanzende granaatappel rode kleur met een bruine rand. De uitbundige geur kenmerkt zich door nuances van rode vruchten, viooltjes, sinaasappelschil en specerijen. De smaak is elegant en vol met erg veel tonen van kruiden, gestoofde vruchten en chocolade. De wijn is dan ook krachtig en elegant met een lange zachte en evenwichtige afdronk door de kruidige sensatie in combinatie met een gering zoetje. Deze wijn heeft maar liefst 24 maanden gerijpt op Frans- en Sloveens eiken en is gemaakt van honderd procent nebbiolo druiven.

De wijn kenmerkt zich verder door een krachtige tanninestructuur en dient volgens de DOCG regels (het hoogste kwaliteitsniveau voor wijnen in Italië) een minimale rijping van 38 maanden hebben ondergaan voordat de wijn mag worden verkocht. In deze periode moet de wijn minstens 18 maanden in eikenhouten vaten gerijpt worden.

De wijn, met een alcoholgehalte van 14,5 procent, leent zich bij uitstek om geschonken te worden (bij een temperatuur van 17 graden Celsius) bij gerechten als tournedos, ossobuco, lamsrack en hazenpeper, maar ook bij gerechten met knollen, wild, truffels, risotto of romige kaas.

3. Terre da Vino Barolo DOCG

Bekijk prijs

€ 19,99

Als een wijn de koning van de wijnen wordt genoemd, dan moet deze wel van hoge kwaliteit zijn. En dat is zeker het geval voor deze goudbekroonde Barolo uit Piemonte. Het is een robuuste klassieker van hoogwaardige kwaliteit die, zoals het hoort, in twee jaar is gerijpt op eiken en zo perfect op smaak is gekomen.

De granaatrode wijn met prachtige gloed en het kenmerkende barnsteenkleurige randje heeft een aangename en rijke geur van zongedroogde vruchten, bramen, kersen en cassis, in combinatie met een touch van tabak, vanille en leder. De smaak ervan is complex, vol en robuust die doet denken aan geconcentreerde rode en zwarte vruchten. De wijn smaakt echter zijdezacht en soepel en de afdronk is aangenaam en lang.

De Terre da Vino Barolo DOCG kan goed worden geschonken bij tournedos, ossobuco en gerechten waarin knollen zijn verwerkt. De ideale serveertemperatuur van deze 13,5 procent alcohol bevattende wijn ligt tussen 18 en 209 graden Celsius.

4. Barolo Kist

Bekijk prijs

€ 67,00

Deze kist bevat een drietal heerlijke Italiaanse wijnen van een hoogwaardige kwaliteit.

Fratelli A&R Barolo: een Barolo met klasse uit 2015 geproduceerd door Fratelli: een wijnhuis dat ‘kwaliteit tegen elke prijs’ wil leveren en dat is zeker te proeven in de krachtig en volle smaak die rijk is aan tonen van kersen, bosvruchten, vanille en chocolade. De wijn is stevig en warm met een rood, bruin tot zelfs zwarte kleur, met een wat dikkere structuur voor een Barolo. Het boeket is aangenaam met een weelderig bouquet dat doet denken aan kirsch, frambozencoulis, truffel en cacao. De smaak is vol, breed en krachtig met tal van nuances van donkere kersen, zwarte bosvruchten in combinatie met een touch van vanille, chocolade en cederhout. De wijn is gemaakt van honderd procent nebbiolo druiven en heeft een alcoholgehalte van 14,5 procent. Deze wijn gaat goed samen met rundvlees, pasta met truffel en wild.
Rosa dell Olmo Barolo: deze wijn is zoals een Barolo hoort te zijn: imponerende krachtig en robuust. De wijn is complex met aroma’s van frambozen, Italiaanse kruiden, kersen en chocolade. De kleur si fraai baksteenrood en heeft een aangename geur die doet denken aan die van kersenlikeur en cacao, verrijkt met een zoete aardsheid en donkere chocolade. De smaak is breed en krachtig en zal geleidelijk de tonen van frambozen, Italiaanse kruiden, kersen en chocolade onthullen. Kortom: een stevige wijn met voldoende body en structuur. Deze Barolo is gemaakt van honderd procent nebbiolo druiven en heeft een alcoholgehalte van 13,5 procent. Deze wijn is goed te combineren met risotto met paddenstoelen en truffel, gegrilde eend en Grana Padano kaas.
Sangrato Barolo: dit is een klassieke Barolo die eigenlijk in iedere wijnkelder thuishoort. Het is een echte topwijn vol met nebbiolo druiven en typische specerijen. De smaak is open en zacht en gaat prima samen met hertenvlees, gegrilde vleesgerechten en risotto al funghi.

5. Viglione Barolo

Bekijk prijs

€ 29,99

Dit is een erg mooie complexe Barolo die onder kenners hoge ogen weet te gooien. De rode Italiaanse wijn uit Piemonte, is 24 maanden gerijpt op hout en heeft de kenmerkende ziltige zoet, maar tevens kruidige smaak van rijpe nebbiolo druiven in combinatie met die van truffel en chocola. Kortom: exact zoals een goede Barolo moet zijn.

Deze Viglione Barolo leent zich bij uitstek om te serveren bij een gerecht met rosbief, pasta met truffel en Parmezaanse kaas. De ideale temperatuur om deze wijn, met een alcoholpercentage van 14,5 procent, te schenken bedraagt 17 graden Celsius. De Viglione Barolo, die gebotteld is in een fles met een afsluiting van natuurkurk, is nu goed op dronk en dan zal zo blijven tot het jaar 2025.

6. Sangrato Barolo

Bekijk prijs

€ 28,00

Dit is een klassieke Barolo die eigenlijk in iedere wijnkelder thuishoort. Het is een echte topwijn vol met nebbiolo druiven en typische specerijen. De smaak is open en zacht.

De wijn kenmerkt zich door de volheid van de nebbiolo druiven en de stevige structuur en een aangename frisheid met de warm robijnrode kleur. De smaak laat tonen van kirsch, frambozen, een warme aardsheid en cacao naar voren komen. Deze wijn is gemaakt van honderd procent nebbiolo druiven en heeft een alcoholgehalte van 14 procent. De wijn leent zich bij uitstek om te schenken bij stevige vlees- of wildgerechten, zoals rosbief, maar ook bij pasta met truffel en Parmezaanse kaas. De ideale serveertemperatuur van Sangrato Barolo ligt tussen 16 en 18 graden Celsius. De wijn is nu op dronk (en dat zal zo blijven tot het jaar 2028) en gebotteld in een fles voorzien van een afsluiting met kurk.

7. Terre del Barolo ‘Castello’ Barolo Riserva

Bekijk prijs

€ 42,49

De Barolo Riserva afkomstig uit de topwijngaard Castello die geproduceerd werd in 2009 scoort hoge ogen onder wijnkenners. De satijnzachte smaak van deze wijn met tonen van truffel, frambozen en een vleugje rozen heeft een mooie krachtige baksteenrode kleur met een diepe kern. De wijn heeft een heerlijk open geur die erg aangenaam en complex is met nuances van kirsch, cacao, truffel, een bepaalde aardsheid, espresso en eiken.

Ook de smaak is breed en satijnzacht met aspecten van truffel, frambozen, cederhout, leer, gerookte ham en een touch van rozen. De wijn heeft een vette textuur, compleet versmolten tannines en een uitstekende concentratie. Bovendien is deze Barolo Riserva momenteel goed op dronk (en dat blijft zo tot het jaar 2034). De wijn is gemaakt van honderd procent nebbiolo druiven en heeft een alcoholgehalte van 14 procent. Bij een serveertemperatuur tussen 16 en 18 graden Celsius gaat de wijn prima samen met gerechten met lamsbout, herenvlees en risotto met truffel.

8. Rosa dell Olmo Barolo

Bekijk prijs

€ 18,99

Deze Rosa dell Olmo Barolo is zoals een goede Barolo wijn hoort te zijn: imponerende krachtig, complex en robuust. De wijn laat je genieten van aroma’s die doen denken aan die van frambozen, Italiaanse kruiden, kersen en chocolade.

De wijn heeft ene fraaie, krachtige baksteenrode kleur met een diepe kern en een aangename open geur met tonen van kersenlikeur, cacao, een zoete aardsheid en donkere chocolade. De smaak is eveneens breed en krachtig en ontvouwt zich geleidelijk in nuances van frambozen, Italiaanse kruiden, kersen en chocolade.

Kortom een stevig wijn met body en een prettige structuur. Deze complexe en krachtige Barolo uit 2015 is gemaakt van honderd procent nebbiolo druiven en heeft een alcoholpercentage van 13,5. Deze voortreffelijke rode Italiaanse topwijn leent zich bij uitstek om te serveren (bij een temperatuur van 16 tot 18 graden Celsius) bij risotto met paddenstoelen en truffel, gegrilde eend en Grana Padano kaas. De wijn is nu op dronk en dat zal zo blijven tot het jaar 2030.

9. Monchiero ‘Montanello’ Barolo

Bekijk prijs

€ 31,99

Deze Monchiero ‘Montanello’ Barolo is precies zoals een goede Barolo hoort te zijn: vol van smaak met een heleboel aardse tonen die doen denken aan die van truffels, maar ook met een flinke dosis tannine, ragfijne zuren en een touch van cacao. Deze fraaie rode Italiaanse wijn is dan ook één van de beste in zijn soort.

De wijn heeft een warme roodbruine kleur, een breed uitwaaierende, volledig open geur die vol zit met nuances van truffel, kirsch, tabak, cederhout en vanille.

De rijke en versmolten smaak bevat tonen van rijpe kersen, frambozen, truffel, cacao en cederhout. Desondanks is de smaak toch zacht en vol met een imposante afdronk. Deze zeer lekkere Barolo Cru is echter niet alleen rijp en rond van karakter, maar ook één die tot de topwijnen van Castiglione Faletto behoort. Voor de productie zijn honderd procent nebbiolo druiven gebruikt en de wijn bevat 14 procent alcohol na een lagering van maar liefst 36 maanden op eikenhout.

De wijn leent zich prima om te serveren (bij een temperatuur van 16 tot 18graden Celsius) bij ossobuco, gestoofd rundvlees en Parmezaanse kaas. Momenteel is de wijn prima op dronk en dat zal zo blijven tot het jaar 2029.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here